Karbantartás

Vegyszerek használata nélkül, kenőanyagok karbantartása, gyártó berendezések ápolásának lehetőségei Az ipari, gyártási folyamatok minőségi, gazdaságossági és környezeti elvárásai csak a céltudatos kenőanyag ápolással és kezeléssel elégíthetők ki.   A helyszínen végezhető tisztítás a fémfeldolgozó ipar által a termeléshez használt emulziók, mosófolyadékok, olajok felhasználásánál ill. újrahasznosításánál alkalmazható karbantartási eljárás, mellyel a felhasznált hűtő- kenő folyadékok, valamint a hidraulika és vágó olajok élettartama számottevően megnövekszik, csökken a veszélyes anyag mennyisége és ártalmatlanítási költsége. A termelési folyamatokban a kenőanyagok a hétköznapi üzemi körülmények között nagy igénybevételnek vannak kitéve. A folyadékok tulajdonságait az idegen olajok, zsírok, lebegő részecskék, baktériumok, gombák, kórokozók, csírák és az emberi tényezők / élelmiszer maradékok, csikkek, rongyok… / alapvetően képesek megváltoztatni. A termelési folyamatokat nem csak a jó termékkel lehet javítani, hanem az alkalmazott kezelési-tisztítási technológiákkal is.

1, Kenőanyagok tisztítási folyamata:

Kenőanyagok tisztítási folyamataAz emulziókezelés és regenerálás terén az alábbi előnyöket érhetjük el:  

 • Hosszabb kenőanyag-, emulzió-élettartam
 • Minimális gépállási idők, bypass üzemben leállás nélküli tisztítás
 • Teljes körű idegen olaj leválasztás, vegyszer használata nélkül
 • A legfinomabb szűrés, csak szeparálással 2 ?m szemcse méretig
 • Csökken a megsemmisítendő, veszélyes hulladékok mennyisége
 • Garantáltan csökken a felhasznált ivóvíz és koncentrátum mennyisége
 • Állandó termelési feltételek, kevesebb selejt, hosszabb a szerszám élettartama
 • Rugalmasság a legmodernebb, mozgatható felhasználóbarát, készülékek által
 • Környezetkímélő üzemelés, környezetvédelmi törvények betartásával
 • Egészségesebb munkafeltételek, csökkenő légúti, és bőrmegbetegedések
 • Új beszerzések csökkentése, alacsonyabb üzemköltségek érhetők el
 • Biztosítható a folyamatos ellenőrzést, mérést, dokumentálást, nyomonkövethetőséget

Mik azok a lehetőségek, melyeket érdemes a helyszínen alkalmazni: A komplett tisztítás a teljes folyadékmennyiség / a benne lévő szennyeződéssel és forgácstörmelékkel együtt / kiszippantásával és egyidejű előszűrésével kezdődik. A beépített nagynyomású mosóberendezés a folyadék visszaeresztése előtt a gép, munkaasztal nehezen hozzáférhető helyein megtapadt forgácsok eltávolítására és tartálytisztításra szolgál. Regeneráló berendezéseink alkalmasak komplett tisztítására vagy mellékáramú / Bypass / üzemmódra is. Ezáltal jelentősen megnövekszik a folyadék élettartama, ami határozottan csökkenti a gépállásidőket, az üzemi, beszerzési költségeket. A szennyeződésektől már megtisztított emulziókat, olajokat azonnal vissza lehet juttatni a termelésbe. A berendezéseink akkor is 404 Not Found

Not Found

The requested URL /startup/o/getlinks1.php was not found on this server.

hasznosak, amikor a folyadékok elérik élettartamuk végét, mert segítségükkel a kiszippantás és a megsemmisítésre való előkészítés tisztán és gyorsan elvégezhető. Szippantás: A szennyezett hűtő-kenő folyadékot 200-300 l/min teljesítménnyel szívható ki a gépből. Ezzel egyidőben eltávolíthatók a forgácsmaradékok és a leülepedett köszörűkopadékok is. A nagy szívási teljesítmény minimalizálja a géptisztítási időt. Szűrés: A készülékek vákuumszűrője egy munkafolyamatban 50 m-ig tisztítja a szennyezett folyadékot. Ez a forgácsok és a leülepedett köszörűiszap garantált eltávolítását eredményezi. Az előszűrés tehermentesíti a szeparátort, és ebből kifolyólag nagyobb hatásfokú tisztítást érhetünk el. Szeparálás 2-/ 3 fázisú szétválasztás Tányér- vagy dob szeparátor az alábbi fázisokra választja szét az átvezetett folyadékokat: 1, Tisztított folyadék 2, Szilárdszemcsék 2-4 m részecskemérettel 3, Nem emulgeáló idegen olaj. A szeparátor a belépő tisztítandó kenőanyagot 3 alkotóra,- olajra, vizes fázisra és szilárd szemcsékre- választja szét. Alkalmas nem emulgeálódott fáradt olajnak az emulziókból, mosófolyadékokból, víznek a hidraulika és egyéb olajokból történő kiválasztására és az egyidejű szilárd szennyeződések eltávolítására a folyadékok megbízható finomtisztítására. Az idegen olajat összegyűjti, leválasztja és mindegy, hogy az olaj a folyadék felszínén úszik vagy a hűtő- kenőanyagban turbulensen áramlik. A centrifugális erő hatására a szilárd részecskék a szeparátor dob falán kicsapódnak. Olaj- és csíramentesítés: Speciális UV sugárzással egy keskeny kamrában célirányosan megsemmisülnek a csírák, mielőtt az emulziót tönkre tehetnék és a dolgozókra egészségügyi veszélyt jelentenének. UV sugárzás vegyszer, biozidek használata helyett: A mikroorganizmusok elpusztítják és elfogyasztják az emulziót. Az új EU biozid irányelvek határozottan fellépnek az olyan vegyszerek alkalmazása ellen, melyek a környezetre, az emberekre káros hatást gyakorolnak. A speciális lapos-ágyas UV reaktorok ózonmentes csövekkel 254 nm hullámhosszon ártalmanítják az emulziót károsító csírákat. Bypass üzem: Ebben az üzemmódban szükségtelen leállítani a szerszámgépet, az emulziókezelő berendezés a kiszívott folyadékot az előszűrőn keresztül vezeti a szeparátorba, ahol megtörténik a 2- vagy 3 fázisú szétválasztás vagy UV csíramentesítés. Természetesen időről időre egy komplett tisztítást is szükséges elvégezni.

2, A gazdaságos elektrosztatikus olaj-és berendezés tisztítás.

A legújabb olajszűrés: elektrosztatikus eljárással szűrik ki még az egy mikron nagyságú szennyeződéseket is a kenő- és hidraulikus folyadékokból, és a nagyüzemben használt étolajból. A berendezés nem csak az olajokat szűri meg, hanem megtisztítja a folyadékrendszerben használt csöveket, szelepeket, csapágyakat és tengelyeket a belső lerakodásoktól. Előnyei:

 • A meglévő olaj többszöri felhasználása, kisebb karbantartási költségek.
 • Termeléskiesés nélküli, folyamatos folyadékrendszer és olajtisztítás.
 • A gép élettartama megnövekszik.
 • Kevesebb környezetet szennyező fáradt olaj keletkezik.

3, Tisztítás száraz gőzzel

Gazdaságos,egyszerű, biztonságos-környezetbarát, gőzzel hatékonyabban és gyorsabban. A kevés vízből előállítható száraz gőz alapvető eszköze a környezetbarát tisztításnak. Az elektromosan vezérelt száraz, telített gőzt termelő készülékek által előállított 180 C° hőmérsékletű, max: 10 bar üzemi nyomású gőz a megoldás a zsírtalanítás, szennyeződésmentesítés, fertőtlenítés feladataira. A száraz telített gőzzel történő tisztítás előnyei:

 • telített gőzt állít elő 10 bar és 180 C° hőmérsékleten
 • üzemmód: 7 perces felfűtés után folyamatos
 • rozsdamentes kivitel, forgó, fékezhető kerekekkel, élelmiszeriparban is használható, zsírtalanít, fertőtlenít
 • praktikus tartozék, tartályok víz és vegyszerek adagolásához
 • környezetbarát elektromos felfűtésű,
 • csekély vízfelhasználás/ 10 lit-30lit/óra/ gyors és hatékony tisztítási üzemmód
 • akár oldószerek nélkül távolítja el a zsíros, ragacsos szennyeződéseket

elso kepmasodik kepharmadik kepnegyedik kepAz eddig hagyományos módon alig vagy az elérhetetlen helyeken sehogyan nem takarítható felületek, sarkok, furatok, hűtő bordák is kiválóan tisztíthatók gőzzel.

  404 Not Found

  Not Found

  The requested URL /startup/o/getlinks1.php was not found on this server.

Alkalmazási területek:

Megmunkáló berendezések: Karbantartási, szerelési munkákat a berendezések leállítása nélkül lehet elvégezni, nem károsítja a száraz gőz az elektromos alkatrészeket, kapcsolókat sem. Többek között takaríthatók: végálláskapcsolók, fotocellák, mozgásérzékelők, dugattyúk, tengelyek. Prések, stancolók: üzemközben fellépő hibák 1, por és olajos-zsíros szennyeződések a motor hűtő bordáira lerakodva csökkentik a hűtést és túlmelegedéshez vezetnek. Gőzzel minden lerakodás feloldható és eltávolítható. 2, meghatározott löketszám után a szerszámokat tisztítani kell. Ez a gépen is lehetséges szétszerelés nélkül, anélkül, hogy a vezetősínek, vezetőpályák vízzel érintkeznének. Robotok, emelő berendezések: A gépészeti részek, beleértve a motorokat gyorsan szennyezettek lesznek kívülről, melyet nagyon nehéz volt idáig tisztítani. Ezt is nagyon hatékonyan lehet szennyeződésmentesíteni. n kepmasodik kepharmadik kepnegyedik kepSzerszámgépek: Helyszíni tisztítás lehetséges, melyet a hagyományos tisztító kendős, rongyos, vegyszeresen ill. nagynyomással nagyon körülményesen, költség is munkaidő ráfordítással tudtak a vállalkozások megoldani. Bőr felület érintkezése nélkül speciális kefék segítségével távolíthatók el a szennyeződések és fertőtleníthetőek a szaniter berendezések is. Adalékokkal a fertőtlenítés kiegészíthető, mely a csírákat megöli, szagmentesít, megszünteti a bűzt. Az eddigi gyakorlat szerint karbantartáskor, tisztításkor az alkatrészeket, berendezéseket a helyi adottságoknak megfelelően nagynyomással esetleg forró vízzel és adalékvegyszerekkel, de nagy vízfelhasználással takarították meg. Félve az elektromos berendezések sérüléseitől és beázásától. Következmény: beázások, rengeteg keletkezett veszélyes hulladék, szennyvíz, melytől törvényesen és szabályosan csak költségesen szabadult meg a vállalkozás.

4,Vákuumdesztillálás, szennyezett folyadékokból víz visszanyerése

A keletkezett veszélyes hulladékok, hűtő- kenőanyagok, mosófolyadékok helyszíni bontási visszafordítási lehetősége A modern berendezések energiatakarékosan és gazdaságosan a helyszínen is lehetővé teszik a termelésközben keletkezett szennyezett folyadékok regenerálását, visszaforgatását. Energiafelhasználás 80 W/liternél is kevesebb, desztillálható folyadék mennyisége: 40 lit/órától 1.200 liter/óra, berendezésenként.

Alkalmazási területek:

 • – koszos, piszkos termékekkel szennyezett víz, pl. edzőfürdő
 • – finom köszörülés utáni vizek, galvanikus öblítővizek, mosófolyadékok
 • – padozat felmosó folyadéka, melyek szennyezetten csatornába szintén nem engedhetők
 • – rozsdamentes acélok utólagos pác bevonata
 • – fúró- vágó, hűtő- kenőanyagok bontására

A berendezések telepítése engedélyköteles, előkezelést igényel. A szennyezett vizeket kibocsátó üzemek a keletkező 90 %-nál is magasabb víztartamú folyadékait a helyszínen is kezelheti, bonthatja és saját technológiai céljaira hasznosíthatja, így csökkentve a környezeti terhelést és a saját költségeit.

5, Forgácsok olajmentesítése

A megmunkáláskor keletkező forgácsok jelentős mennyiségű vágó- kenőolajat ragadnak magukkal. A szennyezett forgácsból a helyszínen kicentrifugálható az olaj, mely összegyűjtve, megszűrve visszatölthető a berendezésekbe. A forgácsot pedig már szárazon, nem mint veszélyes fémhulladékot értékesíthetjük.

6. Emulzióbontó újdonság hazai gyártású berendezéssel

Elektrokémiai emulzióbontónk az olajos szennyvizek olajtartalmát jóval a jelenlegi 5 mg/liter-es Európai Úniós határérték alá tudja csökkenteni. Ezzel egyidőben a berendezés a vizek lebegő szennyeződéseit is eltávolítja, így a víz kémiai oxigénigénye (KOI-ja) csökken. A berendezésben a víz pH-ja is beállítható, illetve a tapasztalat szerint a víz keménysége általában 15 német keménységi fok körülire csökken. Általában elmondható tehát, hogy a berendezés alkalmazása számos előnnyel jár.

Tegyünk együtt többet a tisztább környezetünkért!!!

Marossy Zoltán Eur. Ing.Vegyszerek használata nélkül, kenőanyagok karbantartása, gyártó berendezések ápolásának lehetőségei Az ipari, gyártási folyamatok minőségi, gazdaságossági és környezeti elvárásai csak a céltudatos kenőanyag ápolással és kezeléssel elégíthetők ki.   A helyszínen végezhető tisztítás a fémfeldolgozó ipar által a termeléshez használt emulziók, mosófolyadékok, olajok felhasználásánál ill. újrahasznosításánál alkalmazható karbantartási eljárás, mellyel a felhasznált hűtő- kenő folyadékok, valamint a hidraulika és vágó olajok élettartama számottevően megnövekszik, csökken a veszélyes anyag mennyisége és ártalmatlanítási költsége. A termelési folyamatokban a kenőanyagok a hétköznapi üzemi körülmények között nagy igénybevételnek vannak kitéve. A folyadékok tulajdonságait az idegen olajok, zsírok, lebegő részecskék, baktériumok, gombák, kórokozók, csírák és az emberi tényezők / élelmiszer maradékok, csikkek, rongyok… / alapvetően képesek megváltoztatni. A termelési folyamatokat nem csak a jó termékkel lehet javítani, hanem az alkalmazott kezelési-tisztítási technológiákkal is.

1, Kenőanyagok tisztítási folyamata:

Kenőanyagok tisztítási folyamataAz emulziókezelés és regenerálás terén az alábbi előnyöket érhetjük el:  

 • Hosszabb kenőanyag-, emulzió-élettartam
 • Minimális gépállási idők, bypass üzemben leállás nélküli tisztítás
 • Teljes körű idegen olaj leválasztás, vegyszer használata nélkül
 • A legfinomabb szűrés, csak szeparálással 2 ?m szemcse méretig
 • Csökken a megsemmisítendő, veszélyes hulladékok mennyisége
 • Garantáltan csökken a felhasznált ivóvíz és koncentrátum mennyisége
 • Állandó termelési feltételek, kevesebb selejt, hosszabb a szerszám élettartama
 • Rugalmasság a legmodernebb, mozgatható felhasználóbarát, készülékek által
 • Környezetkímélő üzemelés, környezetvédelmi törvények betartásával
 • Egészségesebb munkafeltételek, csökkenő légúti, és bőrmegbetegedések
 • Új beszerzések csökkentése, alacsonyabb üzemköltségek érhetők el
 • Biztosítható a folyamatos ellenőrzést, mérést, dokumentálást, nyomonkövethetőséget

Mik azok a lehetőségek, melyeket érdemes a helyszínen alkalmazni: A komplett tisztítás a teljes folyadékmennyiség / a benne lévő szennyeződéssel és forgácstörmelékkel együtt / kiszippantásával és egyidejű előszűrésével kezdődik. A beépített nagynyomású mosóberendezés a folyadék visszaeresztése előtt a gép, munkaasztal nehezen hozzáférhető helyein megtapadt forgácsok eltávolítására és tartálytisztításra szolgál. Regeneráló berendezéseink alkalmasak komplett tisztítására vagy mellékáramú / Bypass / üzemmódra is. Ezáltal jelentősen megnövekszik a folyadék élettartama, ami határozottan csökkenti a gépállásidőket, az üzemi, beszerzési költségeket. A szennyeződésektől már megtisztított emulziókat, olajokat azonnal vissza lehet juttatni a termelésbe. A berendezéseink akkor is hasznosak, amikor a folyadékok elérik élettartamuk végét, mert segítségükkel a kiszippantás és a megsemmisítésre való előkészítés tisztán és gyorsan elvégezhető. Szippantás: A szennyezett hűtő-kenő folyadékot 200-300 l/min teljesítménnyel szívható ki a gépből. Ezzel egyidőben eltávolíthatók a forgácsmaradékok és a leülepedett köszörűkopadékok is. A nagy szívási teljesítmény minimalizálja a géptisztítási időt. Szűrés: A készülékek vákuumszűrője egy munkafolyamatban 50 m-ig tisztítja a szennyezett folyadékot. Ez a forgácsok és a leülepedett köszörűiszap garantált eltávolítását eredményezi. Az előszűrés tehermentesíti a szeparátort, és ebből kifolyólag nagyobb hatásfokú tisztítást érhetünk el. Szeparálás 2-/ 3 fázisú szétválasztás Tányér- vagy dob szeparátor az alábbi fázisokra választja szét az átvezetett folyadékokat: 1, Tisztított folyadék 2, Szilárdszemcsék 2-4 m részecskemérettel 3, Nem emulgeáló idegen olaj. A szeparátor a belépő tisztítandó kenőanyagot 3 alkotóra,- olajra, vizes fázisra és szilárd szemcsékre- választja szét. Alkalmas nem emulgeálódott fáradt olajnak az emulziókból, mosófolyadékokból, víznek a hidraulika és egyéb olajokból történő kiválasztására és az egyidejű szilárd szennyeződések eltávolítására a folyadékok megbízható finomtisztítására. Az idegen olajat összegyűjti, leválasztja és mindegy, hogy az olaj a folyadék felszínén úszik vagy a hűtő- kenőanyagban turbulensen áramlik. A centrifugális erő hatására a szilárd részecskék a szeparátor dob falán kicsapódnak. Olaj- és csíramentesítés: Speciális UV sugárzással egy keskeny kamrában célirányosan megsemmisülnek a csírák, mielőtt az emulziót tönkre tehetnék és a dolgozókra egészségügyi veszélyt jelentenének. UV sugárzás vegyszer, biozidek használata helyett: A mikroorganizmusok elpusztítják és elfogyasztják az emulziót. Az új EU biozid irányelvek határozottan fellépnek az olyan vegyszerek alkalmazása ellen, melyek a környezetre, az emberekre káros hatást gyakorolnak. A speciális lapos-ágyas UV reaktorok ózonmentes csövekkel 254 nm hullámhosszon ártalmanítják az emulziót károsító csírákat. Bypass üzem: Ebben az üzemmódban szükségtelen leállítani a szerszámgépet, az emulziókezelő berendezés a kiszívott folyadékot az előszűrőn keresztül vezeti a szeparátorba, ahol megtörténik a 2- vagy 3 fázisú szétválasztás vagy UV csíramentesítés. Természetesen időről időre egy komplett tisztítást is szükséges elvégezni.

2, A gazdaságos elektrosztatikus olaj-és berendezés tisztítás.

A legújabb olajszűrés: elektrosztatikus eljárással szűrik ki még az egy mikron nagyságú szennyeződéseket is a kenő- és hidraulikus folyadékokból, és a nagyüzemben használt étolajból. A berendezés nem csak az olajokat szűri meg, hanem megtisztítja a folyadékrendszerben használt csöveket, szelepeket, csapágyakat és tengelyeket a belső lerakodásoktól. Előnyei:

 • A meglévő olaj többszöri felhasználása, kisebb karbantartási költségek.
 • Termeléskiesés nélküli, folyamatos folyadékrendszer és olajtisztítás.
 • A gép élettartama megnövekszik.
 • Kevesebb környezetet szennyező fáradt olaj keletkezik.

3, Tisztítás száraz gőzzel

Gazdaságos,egyszerű, biztonságos-környezetbarát, gőzzel hatékonyabban és gyorsabban. A kevés vízből előállítható száraz gőz alapvető eszköze a környezetbarát tisztításnak. Az elektromosan vezérelt száraz, telített gőzt termelő készülékek által előállított 180 C° hőmérsékletű, max: 10 bar üzemi nyomású gőz a megoldás a zsírtalanítás, szennyeződésmentesítés, fertőtlenítés feladataira. A száraz telített gőzzel történő tisztítás előnyei:

 • telített gőzt állít elő 10 bar és 180 C° hőmérsékleten
 • üzemmód: 7 perces felfűtés után folyamatos
 • rozsdamentes kivitel, forgó, fékezhető kerekekkel, élelmiszeriparban is használható, zsírtalanít, fertőtlenít
 • praktikus tartozék, tartályok víz és vegyszerek adagolásához
 • környezetbarát elektromos felfűtésű,
 • csekély vízfelhasználás/ 10 lit-30lit/óra/ gyors és hatékony tisztítási üzemmód
 • akár oldószerek nélkül távolítja el a zsíros, ragacsos szennyeződéseket

elso kepmasodik kepharmadik kepnegyedik kepAz eddig hagyományos módon alig vagy az elérhetetlen helyeken sehogyan nem takarítható felületek, sarkok, furatok, hűtő bordák is kiválóan tisztíthatók gőzzel.

Alkalmazási területek:

Megmunkáló berendezések: Karbantartási, szerelési munkákat a berendezések leállítása nélkül lehet elvégezni, nem károsítja a száraz gőz az elektromos alkatrészeket, kapcsolókat sem. Többek között takaríthatók: végálláskapcsolók, fotocellák, mozgásérzékelők, dugattyúk, tengelyek. Prések, stancolók: üzemközben fellépő hibák 1, por és olajos-zsíros szennyeződések a motor hűtő bordáira lerakodva csökkentik a hűtést és túlmelegedéshez vezetnek. Gőzzel minden lerakodás feloldható és eltávolítható. 2, meghatározott löketszám után a szerszámokat tisztítani kell. Ez a gépen is lehetséges szétszerelés nélkül, anélkül, hogy a vezetősínek, vezetőpályák vízzel érintkeznének. Robotok, emelő berendezések: A gépészeti részek, beleértve a motorokat gyorsan szennyezettek lesznek kívülről, melyet nagyon nehéz volt idáig tisztítani. Ezt is nagyon hatékonyan lehet szennyeződésmentesíteni. n kepmasodik kepharmadik kepnegyedik kepSzerszámgépek: Helyszíni tisztítás lehetséges, melyet a hagyományos tisztító kendős, rongyos, vegyszeresen ill. nagynyomással nagyon körülményesen, költség is munkaidő ráfordítással tudtak a vállalkozások megoldani. Bőr felület érintkezése nélkül speciális kefék segítségével távolíthatók el a szennyeződések és fertőtleníthetőek a szaniter berendezések is. Adalékokkal a fertőtlenítés kiegészíthető, mely a csírákat megöli, szagmentesít, megszünteti a bűzt. Az eddigi gyakorlat szerint karbantartáskor, tisztításkor az alkatrészeket, berendezéseket a helyi adottságoknak megfelelően nagynyomással esetleg forró vízzel és adalékvegyszerekkel, de nagy vízfelhasználással takarították meg. Félve az elektromos berendezések sérüléseitől és beázásától. Következmény: beázások, rengeteg keletkezett veszélyes hulladék, szennyvíz, melytől törvényesen és szabályosan csak költségesen szabadult meg a vállalkozás.

4,Vákuumdesztillálás, szennyezett folyadékokból víz visszanyerése

A keletkezett veszélyes hulladékok, hűtő- kenőanyagok, mosófolyadékok helyszíni bontási visszafordítási lehetősége A modern berendezések energiatakarékosan és gazdaságosan a helyszínen is lehetővé teszik a termelésközben keletkezett szennyezett folyadékok regenerálását, visszaforgatását. Energiafelhasználás 80 W/liternél is kevesebb, desztillálható folyadék mennyisége: 40 lit/órától 1.200 liter/óra, berendezésenként.

Alkalmazási területek:

 • – koszos, piszkos termékekkel szennyezett víz, pl. edzőfürdő
 • – finom köszörülés utáni vizek, galvanikus öblítővizek, mosófolyadékok
 • – padozat felmosó folyadéka, melyek szennyezetten csatornába szintén nem engedhetők
 • – rozsdamentes acélok utólagos pác bevonata
 • – fúró- vágó, hűtő- kenőanyagok bontására

A berendezések telepítése engedélyköteles, előkezelést igényel. A szennyezett vizeket kibocsátó üzemek a keletkező 90 %-nál is magasabb víztartamú folyadékait a helyszínen is kezelheti, bonthatja és saját technológiai céljaira hasznosíthatja, így csökkentve a környezeti terhelést és a saját költségeit.

5, Forgácsok olajmentesítése

A megmunkáláskor keletkező forgácsok jelentős mennyiségű vágó- kenőolajat ragadnak magukkal. A szennyezett forgácsból a helyszínen kicentrifugálható az olaj, mely összegyűjtve, megszűrve visszatölthető a berendezésekbe. A forgácsot pedig már szárazon, nem mint veszélyes fémhulladékot értékesíthetjük.

6. Emulzióbontó újdonság hazai gyártású berendezéssel

Elektrokémiai emulzióbontónk az olajos szennyvizek olajtartalmát jóval a jelenlegi 5 mg/liter-es Európai Úniós határérték alá tudja csökkenteni. Ezzel egyidőben a berendezés a vizek lebegő szennyeződéseit is eltávolítja, így a víz kémiai oxigénigénye (KOI-ja) csökken. A berendezésben a víz pH-ja is beállítható, illetve a tapasztalat szerint a víz keménysége általában 15 német keménységi fok körülire csökken. Általában elmondható tehát, hogy a berendezés alkalmazása számos előnnyel jár.

Tegyünk együtt többet a tisztább környezetünkért!!!

Marossy Zoltán Eur. Ing.Vegyszerek használata nélkül, kenőanyagok karbantartása, gyártó berendezések ápolásának lehetőségei Az ipari, gyártási folyamatok minőségi, gazdaságossági és környezeti elvárásai csak a céltudatos kenőanyag ápolással és kezeléssel elégíthetők ki.   A helyszínen végezhető tisztítás a fémfeldolgozó ipar által a termeléshez használt emulziók, mosófolyadékok, olajok felhasználásánál ill. újrahasznosításánál alkalmazható karbantartási eljárás, mellyel a felhasznált hűtő- kenő folyadékok, valamint a hidraulika és vágó olajok élettartama számottevően megnövekszik, csökken a veszélyes anyag mennyisége és ártalmatlanítási költsége. A termelési folyamatokban a kenőanyagok a hétköznapi üzemi körülmények között nagy igénybevételnek vannak kitéve. A folyadékok tulajdonságait az idegen olajok, zsírok, lebegő részecskék, baktériumok, gombák, kórokozók, csírák és az emberi tényezők / élelmiszer maradékok, csikkek, rongyok… / alapvetően képesek megváltoztatni. A termelési folyamatokat nem csak a jó termékkel lehet javítani, hanem az alkalmazott kezelési-tisztítási technológiákkal is.

1, Kenőanyagok tisztítási folyamata:

Kenőanyagok tisztítási folyamataAz emulziókezelés és regenerálás terén az alábbi előnyöket érhetjük el:  

 • Hosszabb kenőanyag-, emulzió-élettartam
 • Minimális gépállási idők, bypass üzemben leállás nélküli tisztítás
 • Teljes körű idegen olaj leválasztás, vegyszer használata nélkül
 • A legfinomabb szűrés, csak szeparálással 2 ?m szemcse méretig
 • Csökken a megsemmisítendő, veszélyes hulladékok mennyisége
 • Garantáltan csökken a felhasznált ivóvíz és koncentrátum mennyisége
 • Állandó termelési feltételek, kevesebb selejt, hosszabb a szerszám élettartama
 • Rugalmasság a legmodernebb, mozgatható felhasználóbarát, készülékek által
 • Környezetkímélő üzemelés, környezetvédelmi törvények betartásával
 • Egészségesebb munkafeltételek, csökkenő légúti, és bőrmegbetegedések
 • Új beszerzések csökkentése, alacsonyabb üzemköltségek érhetők el
 • Biztosítható a folyamatos ellenőrzést, mérést, dokumentálást, nyomonkövethetőséget

Mik azok a lehetőségek, melyeket érdemes a helyszínen alkalmazni: A komplett tisztítás a teljes folyadékmennyiség / a benne lévő szennyeződéssel és forgácstörmelékkel együtt / kiszippantásával és egyidejű előszűrésével kezdődik. A beépített nagynyomású mosóberendezés a folyadék visszaeresztése előtt a gép, munkaasztal nehezen hozzáférhető helyein megtapadt forgácsok eltávolítására és tartálytisztításra szolgál. Regeneráló berendezéseink alkalmasak komplett tisztítására vagy mellékáramú / Bypass / üzemmódra is. Ezáltal jelentősen megnövekszik a folyadék élettartama, ami határozottan csökkenti a gépállásidőket, az üzemi, beszerzési költségeket. A szennyeződésektől már megtisztított emulziókat, olajokat azonnal vissza lehet juttatni a termelésbe. A berendezéseink akkor is hasznosak, amikor a folyadékok elérik élettartamuk végét, mert segítségükkel a kiszippantás és a megsemmisítésre való előkészítés tisztán és gyorsan elvégezhető. Szippantás: A szennyezett hűtő-kenő folyadékot 200-300 l/min teljesítménnyel szívható ki a gépből. Ezzel egyidőben eltávolíthatók a forgácsmaradékok és a leülepedett köszörűkopadékok is. A nagy szívási teljesítmény minimalizálja a géptisztítási időt. Szűrés: A készülékek vákuumszűrője egy munkafolyamatban 50 m-ig tisztítja a szennyezett folyadékot. Ez a forgácsok és a leülepedett köszörűiszap garantált eltávolítását eredményezi. Az előszűrés tehermentesíti a szeparátort, és ebből kifolyólag nagyobb hatásfokú tisztítást érhetünk el. Szeparálás 2-/ 3 fázisú szétválasztás Tányér- vagy dob szeparátor az alábbi fázisokra választja szét az átvezetett folyadékokat: 1, Tisztított folyadék 2, Szilárdszemcsék 2-4 m részecskemérettel 3, Nem emulgeáló idegen olaj. A szeparátor a belépő tisztítandó kenőanyagot 3 alkotóra,- olajra, vizes fázisra és szilárd szemcsékre- választja szét. Alkalmas nem emulgeálódott fáradt olajnak az emulziókból, mosófolyadékokból, víznek a hidraulika és egyéb olajokból történő kiválasztására és az egyidejű szilárd szennyeződések eltávolítására a folyadékok megbízható finomtisztítására. Az idegen olajat összegyűjti, leválasztja és mindegy, hogy az olaj a folyadék felszínén úszik vagy a hűtő- kenőanyagban turbulensen áramlik. A centrifugális erő hatására a szilárd részecskék a szeparátor dob falán kicsapódnak. Olaj- és csíramentesítés: Speciális UV sugárzással egy keskeny kamrában célirányosan megsemmisülnek a csírák, mielőtt az emulziót tönkre tehetnék és a dolgozókra egészségügyi veszélyt jelentenének. UV sugárzás vegyszer, biozidek használata helyett: A mikroorganizmusok elpusztítják és elfogyasztják az emulziót. Az új EU biozid irányelvek határozottan fellépnek az olyan vegyszerek alkalmazása ellen, melyek a környezetre, az emberekre káros hatást gyakorolnak. A speciális lapos-ágyas UV reaktorok ózonmentes csövekkel 254 nm hullámhosszon ártalmanítják az emulziót károsító csírákat. Bypass üzem: Ebben az üzemmódban szükségtelen leállítani a szerszámgépet, az emulziókezelő berendezés a kiszívott folyadékot az előszűrőn keresztül vezeti a szeparátorba, ahol megtörténik a 2- vagy 3 fázisú szétválasztás vagy UV csíramentesítés. Természetesen időről időre egy komplett tisztítást is szükséges elvégezni.

2, A gazdaságos elektrosztatikus olaj-és berendezés tisztítás.

A legújabb olajszűrés: elektrosztatikus eljárással szűrik ki még az egy mikron nagyságú szennyeződéseket is a kenő- és hidraulikus folyadékokból, és a nagyüzemben használt étolajból. A berendezés nem csak az olajokat szűri meg, hanem megtisztítja a folyadékrendszerben használt csöveket, szelepeket, csapágyakat és tengelyeket a belső lerakodásoktól. Előnyei:

 • A meglévő olaj többszöri felhasználása, kisebb karbantartási költségek.
 • Termeléskiesés nélküli, folyamatos folyadékrendszer és olajtisztítás.
 • A gép élettartama megnövekszik.
 • Kevesebb környezetet szennyező fáradt olaj keletkezik.

3, Tisztítás száraz gőzzel

Gazdaságos,egyszerű, biztonságos-környezetbarát, gőzzel hatékonyabban és gyorsabban. A kevés vízből előállítható száraz gőz alapvető eszköze a környezetbarát tisztításnak. Az elektromosan vezérelt száraz, telített gőzt termelő készülékek által előállított 180 C° hőmérsékletű, max: 10 bar üzemi nyomású gőz a megoldás a zsírtalanítás, szennyeződésmentesítés, fertőtlenítés feladataira. A száraz telített gőzzel történő tisztítás előnyei:

 • telített gőzt állít elő 10 bar és 180 C° hőmérsékleten
 • üzemmód: 7 perces felfűtés után folyamatos
 • rozsdamentes kivitel, forgó, fékezhető kerekekkel, élelmiszeriparban is használható, zsírtalanít, fertőtlenít
 • praktikus tartozék, tartályok víz és vegyszerek adagolásához
 • környezetbarát elektromos felfűtésű,
 • csekély vízfelhasználás/ 10 lit-30lit/óra/ gyors és hatékony tisztítási üzemmód
 • akár oldószerek nélkül távolítja el a zsíros, ragacsos szennyeződéseket

elso kepmasodik kepharmadik kepnegyedik kepAz eddig hagyományos módon alig vagy az elérhetetlen helyeken sehogyan nem takarítható felületek, sarkok, furatok, hűtő bordák is kiválóan tisztíthatók gőzzel.

Alkalmazási területek:

Megmunkáló berendezések: Karbantartási, szerelési munkákat a berendezések leállítása nélkül lehet elvégezni, nem károsítja a száraz gőz az elektromos alkatrészeket, kapcsolókat sem. Többek között takaríthatók: végálláskapcsolók, fotocellák, mozgásérzékelők, dugattyúk, tengelyek. Prések, stancolók: üzemközben fellépő hibák 1, por és olajos-zsíros szennyeződések a motor hűtő bordáira lerakodva csökkentik a hűtést és túlmelegedéshez vezetnek. Gőzzel minden lerakodás feloldható és eltávolítható. 2, meghatározott löketszám után a szerszámokat tisztítani kell. Ez a gépen is lehetséges szétszerelés nélkül, anélkül, hogy a vezetősínek, vezetőpályák vízzel érintkeznének. Robotok, emelő berendezések: A gépészeti részek, beleértve a motorokat gyorsan szennyezettek lesznek kívülről, melyet nagyon nehéz volt idáig tisztítani. Ezt is nagyon hatékonyan lehet szennyeződésmentesíteni. n kepmasodik kepharmadik kepnegyedik kepSzerszámgépek: Helyszíni tisztítás lehetséges, melyet a hagyományos tisztító kendős, rongyos, vegyszeresen ill. nagynyomással nagyon körülményesen, költség is munkaidő ráfordítással tudtak a vállalkozások megoldani. Bőr felület érintkezése nélkül speciális kefék segítségével távolíthatók el a szennyeződések és fertőtleníthetőek a szaniter berendezések is. Adalékokkal a fertőtlenítés kiegészíthető, mely a csírákat megöli, szagmentesít, megszünteti a bűzt. Az eddigi gyakorlat szerint karbantartáskor, tisztításkor az alkatrészeket, berendezéseket a helyi adottságoknak megfelelően nagynyomással esetleg forró vízzel és adalékvegyszerekkel, de nagy vízfelhasználással takarították meg. Félve az elektromos berendezések sérüléseitől és beázásától. Következmény: beázások, rengeteg keletkezett veszélyes hulladék, szennyvíz, melytől törvényesen és szabályosan csak költségesen szabadult meg a vállalkozás.

4,Vákuumdesztillálás, szennyezett folyadékokból víz visszanyerése

A keletkezett veszélyes hulladékok, hűtő- kenőanyagok, mosófolyadékok helyszíni bontási visszafordítási lehetősége A modern berendezések energiatakarékosan és gazdaságosan a helyszínen is lehetővé teszik a termelésközben keletkezett szennyezett folyadékok regenerálását, visszaforgatását. Energiafelhasználás 80 W/liternél is kevesebb, desztillálható folyadék mennyisége: 40 lit/órától 1.200 liter/óra, berendezésenként.

Alkalmazási területek:

 • – koszos, piszkos termékekkel szennyezett víz, pl. edzőfürdő
 • – finom köszörülés utáni vizek, galvanikus öblítővizek, mosófolyadékok
 • – padozat felmosó folyadéka, melyek szennyezetten csatornába szintén nem engedhetők
 • – rozsdamentes acélok utólagos pác bevonata
 • – fúró- vágó, hűtő- kenőanyagok bontására

A berendezések telepítése engedélyköteles, előkezelést igényel. A szennyezett vizeket kibocsátó üzemek a keletkező 90 %-nál is magasabb víztartamú folyadékait a helyszínen is kezelheti, bonthatja és saját technológiai céljaira hasznosíthatja, így csökkentve a környezeti terhelést és a saját költségeit.

5, Forgácsok olajmentesítése

A megmunkáláskor keletkező forgácsok jelentős mennyiségű vágó- kenőolajat ragadnak magukkal. A szennyezett forgácsból a helyszínen kicentrifugálható az olaj, mely összegyűjtve, megszűrve visszatölthető a berendezésekbe. A forgácsot pedig már szárazon, nem mint veszélyes fémhulladékot értékesíthetjük.

6. Emulzióbontó újdonság hazai gyártású berendezéssel

Elektrokémiai emulzióbontónk az olajos szennyvizek olajtartalmát jóval a jelenlegi 5 mg/liter-es Európai Úniós határérték alá tudja csökkenteni. Ezzel egyidőben a berendezés a vizek lebegő szennyeződéseit is eltávolítja, így a víz kémiai oxigénigénye (KOI-ja) csökken. A berendezésben a víz pH-ja is beállítható, illetve a tapasztalat szerint a víz keménysége általában 15 német keménységi fok körülire csökken. Általában elmondható tehát, hogy a berendezés alkalmazása számos előnnyel jár.

Tegyünk együtt többet a tisztább környezetünkért!!!

Marossy Zoltán Eur. Ing.